Streat Thai Menyajikan Makanan Yang Sedap Dan Menyelerakan

Assalam. Bismillah.

Alhamdulillah, Cuti minggu lepas dimanfaatkan dengan sempurna. hihi. Dapat keluar dengan family dan juga kawan kawan. Dah macam apa kitorang bergossip bagai. Hihi. Sembang pasal kerja, pasal telatah anak anak. So sebab nak jumpa kawan kawan blogger ni, kitorang decide la nak makan dekat Streat Thai Petaling Jaya One. Sebut jer Thai, yang berlegar dekat kepala adalah tom yam. Mesti terbaik tomyam dia kan? hihi. Okay la, jom tengok menu apa yang kitorang makan. 


Disebabkan kita makan makanan Thai, kita wajib try tom yam la kan? Untuk menu Streat Thai ni, diorang ada menyajikan Tom Yam Spicy dan Tom Yum Creamy Porridge with Seafood &Chicken. Macam biasa, bahan bahan yang diorang gunakan memang fresh. Yang penting, dia punya rasa la. Street Thai punya tom yam memang sedap. Pedas masam dia completed. Zati kasi 5 bintang. haha.. Dengan keadaan yang batuk selsema, dapat makanan nih, memang syok la. Tengah taip ni kecur air liur. haha


 Tom Yum Creamy Porridge with Seafood &Chicken

Untuk Jasmeen pulak, kitorang order nasi putih dengan ayam goreng special. Dia punya sos pencicah tu sedap. Style thailand la rase dia. Ayam dia rasa rangup dan berempah. Bila makan bunyi kriuk kriuk dia.. Korang juga boleh try Pineapple Fried Rice di Street Thai. Orang melayu panggil nasi goreng nenas.. hihi. Ni first time zati try. Rasa macam berempah dan tak pedas. Kalau korang nak order untuk anak anak pon sesuai.



Untuk menu lain yang kitorang order di Streat Thai ni adalah Panaeng Curry, Green Curry, Steamed Tilapia With Lime & Garlic Sauce, Papaya Salad With Salted Eggs, Streat Thai Tomyum Noodles, Tomyum Creamy Porridge With Seafood & Minced Chicken dan banyak lagi. Untuk air pula kitorang order Jasmine Tea With Honey, Salak Fruit Milk Tea dan Iced Cappucino.






Banyak makanan yang sedap sedap tapi yang pasti semua kitorang rasa. hihi. Nah belanja lagi gambar makanan sedap di Streat Thai.



  Papaya Salad With Salted Eggs

 Steamed Tilapia With Lime & Garlic Sauce


Suasana Streat Thai pon best jugak. Restoran ni jenis open dan kawasan diorang luas. Kiranya korang boleh menikmati hidangan dengan tenang. Budak budak pon boleh enjoy duduk makan dekat sini. 




So far memang best kalau nak makan bersama kawan atau family dekat sini. Kalau ikutkan, Streat Thai, Jaya One ni berdekatan dengan Pusat Asasi Sains UIAM Kampus Petaling Jaya. So student dekat sini boleh la try makan dekat sini. Lagi satu, kalau hari Jumaat dan Sabtu, diorang ada live band dari 7.30 malam sampai 10.30 malam.


 Kalau nak tau lagi details, korang boleh tengok kat bawah ni ea.

Streat Thai
100-G.001 The School
No 72A, Jalan Universiti Petaling Jaya
46200 Selangor, Malaysia

Contact : 03 7496 1297 / 012 907 3581

Operating Hours
Monday to Thursday : 11.30am to 10.00pm
Friday & Saturday : 11.30am to 11.00pm








Allah Bayar Cash

Assalam. Bismillah.

Hmm.. lama rasanya duduk menyepi. Memandangkan hari ini hari Jumaat, kita slow down sikit. Kita cerita pasal keislaman sikit. hihi. So hari ni zati nak share tentang 3 perkara yang zati rasa Allah bayar cash kat zati.

Kekadang bila something happen dekat keluarga zati, mesti zati cakap dekat husband yang semua ni berlaku mesti sebab dosa dosa zati. Tapi husband pikir sebaliknya. Dia kata ini adalah ujian dari Allah.. Kalau ikutkan memang betul ujian. Allah turunkan ujian kepada sesiapa yang Allah sayang. 



Okay la. nak cerita pasal " Allah bayar Cash". Dulu waktu mengandungkan Jasmeen, zati pernah cakap dekat akak zati macam ni taw

 " Weh, kak teh pakai minyak ni, so far stretch mark tak ada kat perut, so next time bila dah tau mengandung tu terus jer pakai. Kak cik mesti tak letak ape ape kat perut kan, sebab tu ada stretch mark kan? "

Tinggg.. Besok pagi terus ada stretch mark kat perut.. Alamak. zati cakap jer padahal. Tapi tulah, may be akak zati ingat zati bajet sangat, sekali terus dapat la.. Hahaha.. actually ni buat zati gelak sebab baru poyo perut cantik time pregnant, sekali sama jer macam orang lain.. hihi

*********************

Yang second pasal kereta. Masa tu zati nak COD serum dekat customer. Dekat area pasar borong selangor tu. Lepas jumpa customer, kitorang decide nak pergi Aeon sebab husband nak beli barang sikit. Waktu balik tu singgah pulak stesyen minyak. Masa husband patah balik dari bayar duit dekat kaunter, husband pelik. Dia perasan yang depan kereta macam kemek. Dia pergi dekat, dan memang betul, kereta kitorang kemek dan rasanya kereta kitorang kena langgar di kawasan parking Aeon.. Fuuh, dia punya sedih hanya Allah jer tau sebab kereta ni calar pon tak ada.

Lepas tu zati fikir jap, apa yang zati buat pada hari tu. Lepas tu baru teringat, masa nak pergi COD tadi, zati ada cerita tentang seseorang. Fuuh. Allah bayar cash. Disebabkan bercerita tentang seseorang, kereta kemek sebab kena langgar lari.. Cerita dekat husband, dia kata ini ujian.. hihi. Tapi lepas tu tak berani dah nak cerita pasal orang sebab tak tahu, apa yang akan zati dapat nanti. Ni baru dekat dunia. Belom " disana".. Hmmm.. insaf kejap.

*******************

Ni yang paling latest. Jasmeen tak sihat last week. Tiba tiba jasmeen demam sampai naik ruam. Kemudian, satu leher dia naik ruam. Dia tak gatal, tapi kemerah merahan dan macam menggerutu.
Sebenarnya, sehari sebelum Jasmeen kena ruam nih, zati ada gurau dengan anak yang mertua jaga. Umur dia 7 tahun, Aisya nama nya. 

Haritu zati cakap la " Aisya, kenapa dengan leher Aisya tu? Hadoi, muka cantik dah tapi ada parut pulak dekat leher.. Ni mesti sebab aisya garu. Ke ni kurap aisya?" Isk isk isk.. Tapi tak ada niat pon sebenarnya nak cakap macam tu. lebih kepada bergurau. Sebab kekadang diorang ni suka bergaduh.. Kira macam zati nak menyakat jerla.

So, masa Jasmeen kena ruam tu, zati ingat la apa yang zati cakap tu. Zati rasa Allah bayar cash. Tapi bukan dekat zati, tapi dekat anak.. hmmm.. korang rasa?

*******************

Zati juga percaya yang Allah bayar cash kalau kita juga mangsanya.. Macam zati, kalau orang sakitkan hati zati, zati senyap jer. Zati buat tak tahu sebab nak balas balik malas. Bagi zati biar orang buat kita. Jangan kita buat orang. hihi.. Tapi bila satu satu Allah balas balik apa yang orang pernah cakap dekat zati, zati cakap Alhamdulillah.. Sekarang perkara tu kembali semula kepada mereka. haha.. Kekadang diorang tak lalui situasi macam tu. Tapi bila diorang pon melalui benda yang sama, kita senyum jerla.. hihi.. Tak payah balas, Allah kan ada.. huhu

Okay.. tula story nyer.. Sekarang insaf sikit la.. Bak kata pepatah, " Kerana Mulut Badan Binasa"  hihi. Korang ada pengalaman macam ni?

Nikmati Buffet Ramadhan di Hotel Berjaya Times Square

Assalam. Bismillah.

Sempena ramadhan yang akan tiba ni, mesti korang semua dah usha buffet ramadhan di hotel kan? So, kat sini zati nak share satu tempat dan menu yang menarik. Okay, korang boleh cuba berbuka puasa di The Big Apple Restaurant , Tingkat 14, Berjaya Times Square. Bertemakan " baazar themed buffet feast" mereka akan menghidangkan lebih 200 jenis makanan yang enak. Best kan?


Antara keunikan makanan di The Big Apple Restaurant ini ialah, korang akan menikmati resepi nenek moyang daripada Chef Yusoff iaitu Kari Kepala Ikan Merah. Rasa dia sangat sangat sedap. Nampak tak betapa sedapnya kari nih. hihi. Selain korang boleh nikmati dengan nasi putih, korang juga boleh makan bersama lempeng kelapa. Fuuh. Rasa macam kat kampung dah.. hihi


Antara menu lain yang terdapat di buffet ramadhan The Big Aple Restaurant Berjaya Times Square ialah Beriani Kambing, Ikan keli/ Cencaru bakar, Pucuk Manis Ubi Keledek, Otak-Otak Muar, Murtabak Istimewa, Ayam Goreng Uncle Bakri dan macam macam lagi.





Lepas tu, agak agak macam nak makan yang simple simple ke, korang boleh cuba dessert, kuih muih jeruk buah, pizza atau popia  yang ada di sini. Ais kacang pon ada.. Memang sedap la dapat makan semua nih.. hihi.. 










Sambil menikmati juadah yang istimewa di buffet ramadhan The Big Apple Berjaya Times Square, korang akan dialunkan muzik live daripada The Angklung Balle Balle.


Bagi yang suka menikmati hidangan berat seperti nasi, korang semua boleh dapatkan hidangan ini bersama lauk pauk mengikut  pilihan hati. Semua hidangan ini adalah fresh belaka. Paling zati suka beef steak dan kupang.. Awesome sangat rasa dia.






Menu berasaskan daging, ikan dan juga ayam boleh dinikmati disini. Tak lupa juga itik salai. Zati sempat rasa haritu.. Memang sedap.. Ermm.. kesimpulannya semua nya sedap belaka.. huhu. Selain itu, korang juga boleh menikmati pelbagai jenis kerabu, sambal belacan salad dan lain lagi. 









Kalau ikutkan banyak lagi gambar yang nak dikongsikan tapi cukup la yang ni jer.. hihi. Bagi sesiapa yang ingin menempah untuk berbuka puasa di sini, korang boleh baca detail di bawah ini.

Untuk buffet ramadhan di The Big Apple Restaurant Berjaya Times Square, ianya akan bermula daripada 29 May 2017 sehingga 22 June 2017, 6.30 pm - 10.30 pm. Boucer RM 100 akan diberikan kepada dewasa dan RM 50 akan diberikan kepada kanak kanak bagi early bird RSVP.

Harga Minggu Pertama & Ke 4,
Dewasa : RM 128
Kanak Kanak : RM 58

Harga Minggu Ke 2 & 3
Dewasa : RM 138 
Kanak Kanak : RM 68


Selain itu, kalau korang menempah 10 meja, korang akan mendapat harga RM 118/person dan akan dapat 1 meja percuma. Kalau korang nak tempah untuk bermesyuarat pon boleh. Kalau full day meeting, korang akan dapat haraga RM 148 per person. Kalau half day, korang akan dapat harga RM158 per person. 

Untuk Ramadhan Residential Packages, 2 hari 1 malam ianya berharga RM 428 per person. Ianya termasuk breakfast,buffet lunch or dinner dan service yang lain.

Untuk maklumat lanjut boleh tengok di bawah ini





Hati Perempuan Terkadang Tak Kuat

Assalam. Bismillah.
 
Hmm.. Sebagai wanita ni kekadang nampak jer lembut padahal di dalam hati kena telan macam macam perkara.. Bermula perkara remeh sampai la tahap yang serius. Bagi yang berkeluarga macam macam perkara yang dipikul.
 
Anak tak sihat, hati kita yang tersentuh dulu. Ingat lagi waktu Jasmeen demam kuning lepas lahir dulu. Tengah malam menangis, kuning nampak sangat. Allah.. sedih tengok. Dia nangis kita pon nangis sekali. Sedihkan anak tak sihat nih. Baru baru ni Jasmeen kena ulser. Bila ajak makan menggeleng jer.. Mata layu jer. Kesian pulak tengok dia.
 
2 tahun lepas suami decide nak buang besi dekat kaki. Pagi sebelum operate tu zati balik rumah dulu sebab doctor bagitau suami akan operate waktu petang. So zati rileks kejap di rumah. Tapi adik ipar cakap maybe masuk awal kot bilik OT. So, zati pon call hospital.. Rupanya memang suami dah masuk bilik OT. Ermm.. depan mertua terus nangis rasa macam bersalah sangat.. Lepas tu terus pergi hospital tunggu dekat ward.. Waktu tu kerusi tak ada, gigih la berdiri lama lama.. huhu.. Rasa bersalah punya pasal kan.
 
Kita orang perempuan ni macam macam nak kan. Tengok orang lain pergi bercuti, kita pon nak bercuti sekali. Tapi zati jenis tak kisah semua tu sebab dari kecik lagi memang zati seorang yang tak kisah. Orang lain kehidupan dia lain. Kita lain. Allah dah atur cantik dah kehidupan kita.
 
Kekadang ade perkara yang orang kita kenal tu buat salah tapi kita takut sangat nak tegur sebab takut orang itu terasa kan. Nak nak orang yang kita sayang. Sebagai contoh semalam dalam group ada cerita bahawa isterinya nak berpurdah, tapi suami tak izinkan. Kemudian suami pertikaikan kenapa kita kena jadi Islamic sangat. Tak perlu berzikir bagai.. Kesian isteri itu, nak berubah ke jalan yang baik tetapi dihalang. Kemudian ahli group berikan tips. Alhamdulillah, pagi ni dapat tahu yang suami nya dengan tiba tiba mohon maaf. Egonya buang tepi walaupon sebelum ini tak pernah pon minta maaf.
 
Orang perempuan ni macam macam perasaan dia ada taw. Macam zati, seorang yang tak kisah. Tapi pada masa yang sama, zati ni jenis pendam. Sebab mak selalu pesan, biar orang buat kita. Jangan kita buat orang. So bila hati ni sakit, just pendam jerla.. Tapi memang air mata la peneman.. Lepas 5 minit zati akan okay.. Zati bukan la baik mana tapi cuba untuk jadi lebih baik. Bila kena marah, zati buat tak tahu jer tapi kekadang buat tak tahu tula makin orang geram kan? huhu.. Kang kalau menjawab berdosa pulak. hihi
 
Orang perempuan ni berbeza perangai. Harap orang lelaki ni faham. Kalau ada perkara yang menyakitkan hati isteri tu, tinggalkan perkara itu.. Kan best hidup bahagia jer.. gaduh setahun sekali, itupon 5 minit jer.. hihi.. Jangan pulak si isteri merajuk, si suami pon tumpang merajuk sekali.. Sampai bila tak habis kalau macam nih.. hihi