Assalam.. Hai semua.
Macam mana hari raya? Mesti seronok kan.. Zati tahun ni kurang sedikit sebab seminggu sebelum raya zati kena demam denggi.. Adoi macam macam.. Selera makan pon tak ada.. Makan apa semua pahit.. Sekarang dah sihat sikit.. Rasa macam nak makan balik apa yang tak dapat makan haritu.
Disebabkan itu zati nak share biskut oat onde onde .. Alaaa.. macam kuih buah melaka tapi versi biskut.. Haa gitu.. Tapi sebelum tu nak cerita sedikit pasal Quaker Oats.
Dengan 9.4g serat
dalam setiap 100g (7 kali lebih daripada beras putih!) dan protein yang lebih
tinggi daripada beras perang, barli dan tepung gandum,
Quaker Oats menggunakan bijirin penuh supaya nutrisinya dikekalkan. Bijirin
penuh mengandungi pelbagai nutrisi yang baik untuk kesihatan: bran (lapisan
paling luar) yang tinggi dengan Beta-Glukan dan vitamin B, endosperma oat yang
tinggi dengan karbohidrat dan protein, serta lapisan germa oat yang juga tinggi
dengan vitamin B, vitamin E, mineral dan fitokimia.
Okay.. sedikit fakta dan seterusnya kita layan resepi Biskut Oat Onde Onde Quaker
Biskut Oat Onde-Onde Quaker
Saiz
Hidangan: 35
Kredit: www.quaker.com.my
Bahan-Bahan
·
130g Quaker Instant
Oatmeal
·
130g tepung
·
20g kelapa parut kering
·
20g serbuk santan
·
½ sudu teh soda penaik
·
¼ sudu teh garam
·
125g marjerin
·
30g gula perang
·
50g gula kabung (gula melaka), diparut
·
60ml minyak canola
·
1 sudu teh ekstrak pandan (hijau)
·
Gula melaka cair (untuk hiasan)
·
Kelapa parut kering (untuk hiasan)
Cara
1. Prapanaskan ketuhar pada
suhu 180°C. Lapik dua dulang pembakar besar dengan kertas silikon.
1. Gaulkan tepung, kelapa
parut kering, serbuk santan, oat, soda penaik dan garam dalam mangkuk.
Ketepikan.
1. Dalam mangkuk yang lain,
pukul marjerin, gula perang, gula kabung, minyak dan ekstrak pandan dengan
mesin pengadun. Pada kelajuan perlahan, tambahkan bahan-bahan kering, sedikit
demi sedikit.
2. Uli doh menjadi bebola
kecil. Anda boleh menabur gula melaka parut dan kelapa parut kering di atas
bebola sebagai hiasan.
3. Bakar
selama 12 minit atau hingga warnanya keemasan. Biarkan sejuk atas redai kuih.
Hidangkan panas atau sejuk.
1
0 Comments