Telekung Qasha : Biar Hati Berbicara

Assalam. Bismillah.

Hai semua. Baru baru nih Zati berkesempatan pusing pusing di Bangi Sentral. Lepas tu tertarik pulak dengan satu butik telekung  nih. Dari luar nampak menyerlah. Nama butik tu Telekung Qasha. Dari luar kedai pon nampak cantik, dalam hati Zati mesti koleksi telekung dia pon menarik.

TELEKUNG QASHA

Bila masuk ke dalam butik Telekung Qasha ini, Zati disambut ramah oleh pekerja di situ. As usual Zati seorang yang mesra alam, so banyak la soalan yang ditanya. Kalau korang nak tau, nama Telekung Qasha ni diberikan kerana nama bapa pengasas ini ialah Tuan Haji Akashah Hj Abdul Samad. So diorang komersial kan nama itu menjadi Qasha. Pemilik Telekung Qasha ini iaitu Puan Hajah Azilah sempat bercerita mengenai koleksi telekung ini.

TELEKUNG QASHA
TELEKUNG QASHA

Semua design Telekung Qasha ini direka oleh pengasanya sendiri yang berpengalaman selama  2 tahun dalam bidang jahitan. Telekung Qasha ini mempunyai 3 jenis telekung yang namanya di ilhamkan daripada nama anaknya. Telekung Qasha juga mempunya 2 jenis keluaran iaitu Standard dan juga Premium.

TELEKUNG QASHA

Okay. Jom kita tengok macam mana Telekung Qasha jenis Telekung Tasha . Menariknya telekung nih, bahagian dagu dibesarkan untuk menutup ruang rahang dagu. Yang ni sesuai bagi mereka yang berwajah besar. Nampak runcing uols. hihi. Tapi semua orang boleh pakai. Setiap telekung mesti ada renda yang menarik kan? So bagi design Telekung Tasha ini, renda di ilhamkan daripada bunga reflesia. Nampak elegan disitu. Sesuai juga dijadikan hantaran.

TELEKUNG QASHA

Bagi Telekung Dalifa pula, ianya mempunyai corak muka yang berbeza dimana di bahagian dagunya di tarik hingga kebawah sedikit dan menampakkan muka tirus dan lebih kecil. Tapi yang pasti masih menutup aurat dengan sempurna.

TELEKUNG QASHA

Telekung Zulaika pulak berbeza sedikit. Dibahagian kepala ia berombak ombak. Kelebihan Telekung Qasha  ini ialah, render nya yang ringan dan kain spun polyster dan likra yang senang dicuci dan dilipat. Kain sejuk orang kata. Lepastu nak basuh pon mudah sahaja. Yang pasti kain Telekung Qasha ini tidak jarang dan sesuai untuk dipakai untuk melakukan ibadah.

TELEKUNG QASHA

Kualiti render Telekung Qasha juga menarik sebab design render diilhamkan daripada corak bunga raflesia. Dan yang menariknya, setiap design mempunyai huruf "Q" di bahagian renda kepala. So, bila pakai orang dah boleh agak.. Oooo.. nih koleksi daripada Telekung Qasha nih. hihi

TELEKUNG QASHA

Kalau korang nak tau, setiap design Telekung Qasha nih semuanya sedap dipakai. Contohnya dibahagian kepala, ada render 10cm dimana korang akan kelihatan lebih kemas. Kegunaan kain likra pula diletakkan dibahagian dagu. So senang kalau korang nak adjust mengikut bentuk muka. Ukuran Telekung Qasha ialah 97.5cm daripada bahagian kepala ke dada. Yang belakang pula menutup bahagian belakang.

TELEKUNG QASHA

Anggaran bagi panjang midi untuk Telekung Qasha ialah 100 cm ke 101 cm. Panjang telekung daripada bahagian atasnya ialah 120cm ke 121 cm dan anggaran kain ialah 128cm ke 130 cm. Tapi kalau korang nak request yang lagi labuh pon boleh. Boleh buat tempahan dan akan disiapkan dalam masa 3 minggu. Tengok di website macam tengah sale.. Apa lagi korang.. Meh la serbu.. hihi

TELEKUNG QASHA

So, lepas nih korang dah tau la yang Telekung Qasha ini sangat sesuai dipakai ketika mengerjakan Haji dan Umrah, solat Terawih ataupon solat harian. Yang menariknya, setiap pembelian akan memiliki kotak. Sangat sesuai dijadikan hantaran ataupon hadiah. Senang tak payah nak design cantik cantik sebab memang dah nampak cantik. So, kalau korang nak tahu lebih details mengenai Telekung Qasha ini, korang boleh tengok  di bawah ni.

Alamat :
6-25-01 Jalan Medan Pusat PB8A
Pusat Bandar Baru Bangi
Bangi Sentral
43650 Banda Baru Bangi
Selangor

Contact Number :
03- 89280699

Website:

FB

IG


0 comments:

Post a Comment