Tips Kembalikan Kesegaran Taugeh

Assalam.. Bismillah.

Hai semua.. Hari ni nak share pasal taugeh. Bukan resepi masak taugeh taw.. Tapi cara untuk membaiki taugeh.. Hmm.. Boleh ke macam tu? hihi. Saje belanja gambar kerabu taugeh. Bagi korang terliur.. Terliur ke idok? huhu.

kerabu taugeh

Zati dapat tips nih daripada rakan FB, Cahaya Ara Ixora. Dia share dekat group Masak Apa Hari Ini
( MAHN ). Mesti korang familiar dengan group nih kan? Bukan setakat resepi, tips tips memasak pon diorang berikan.

So tips nih kalau taugeh korang beli tu, lupa nak simpan ker, dah tersimpan lama dekat peti ke, lepas tu terus jadi hitam. Korang pon apa lagi, terus jer buang kan? So lepas nih jangan buang taw.

Cara untuk segarkan kembali taugeh adalah rendam taugeh tu bersama dengan asam keping. Letak la dalam 5 6 keping macam tu. Tengok banyak mana taugeh tu.

taugeh rosak

Menjadi ke kalau buat macam nih? Zati pon tak try lagi sebab dah lama tak makan taugeh.. hihi. Tengok pada empunya badan yang share lauk taugeh dia tu, macam elok jer. Cuba korang tengok nih.

sayur taugeh

Cantik kan? macam baru beli kan? so lepas nih jangan buang ta. Follow step nih dulu.. Tapi kalau tak dapat nak diselamatkan, nak buat macam mana.. Masuk tong sampah la jawabnya.. huhu.

Happy lunch semua.. Terima kasih jugak dekat Cahaya Ara Ixora sebab sudi share.


1 comments:

  1. Tq share..biasa rendam dalam air garam je dalam peti ais.pasni boleh cuba letak asam keping lak.

    ReplyDelete