Resepi Kari Udang Yang Mudah

Assalam.

Hari hari nak kena pikir nak masak lauk ape. Walaupon bekerja, kena pikir jugak sebab waktu petang kalau boleh suami dan anak nak juga rasa masakan sendiri.

Memandangkan ada udang di rumah, maka terjadilah kari udang yang simple ini. Sekarang ni saya lebih suka masak kari tanpa menggunakan santan. Sebelum ini saya masak kari daging tanpa santan. Boleh KLIK DI SINI untuk resepi.


Okay sekarang saya nak share resepi kari udang ni.




Bahan bahan

1. Udang 10 ekor
2. Rempah kari udang
3. Bawang besar -  1/2 ( dihiris)
4. Bawang putih - 2 ulas  ( diketuk)
5. Rempah tumis sekawan
6. Daun kari
7. Air asam jawa
8. Air
9. Santan ( Optional )
10. Garam & Gula


Cara memasak.

Panaskan minyak kemudian tumis rempah sekawan. Kemudian masukkan daun kari, bawang besar dan bawang putih. Bila sudah garing, masukkan rempah udang adabi. Tumis sehingga naik bau kemudian masukkan air. Jika ingin letak santan pun boleh. 

Biarkan mendidih dan masukkan udang. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula. Untuk air asam jawa tu boleh agak2 sahaja. Ikut selera masing2. 

Mudah kan?  ni rempah udang yang saya gunakan




Sumber google 


1 comments: