RESEPI BUBUR CHA CHA YANG MUDAH

Bismillah..

Sebenarnya dah lama stock bubur cha cha ni ada kat umah. Cuma mood nak masak tu kelaut sikit.
Jasmeen selalu tanya bila nak masak, sebab dia kate dia suka. Padahal tak pernah makan pon lagi. huhu.


Mukadimah pendek jer la. terus kepada resepi. 







Bubur yang sudah di masak 



Bahan- Bahan

1 peket kecil tepung caca
1 peket santan  kecil ( yg RM2.50 )
1 biji gula melaka 
3 helai daun pandan




Ni la tepung cha cha tu =)


Cara Membuat


Rebus tepung caca itu sehingga lembut. Bila dah lembut, kurangkan sedikit air jika air masih lagi banyak.

Kemudian masukkan santan, gula melaka dan daun pandan. Kacau sehingga mendidih.

Gula melaka itu ikut kemanisan yang anda nak. 

Kalau rasa pekat sangat, boleh tambahkan air sedikit. 


Dah siap

* mak saya bagi tahu, kalau masak menggunakan santan, memang kena sentiasa kacau bagi mengelakkan  santan pecah *






SELAMAT MENCUBA UOLZZ 









4 comments:

  1. memang senang nak buat.. sedap plak tu..

    ReplyDelete
  2. sedapnya..nk cuba resepi inilah.terima kasih, jemput singgah blog saya juga :
    http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete